7/24 bizi arayabilirisiniz, 444 74 78
  • bilgi@sgrt.com.tr

BLOG KATEGORİLERİ

EN ÇOK OKUNANLAR

Ramazan Ayında Hafif Menüler Tercih Edin

16 MAYIS 2018

Çoğu zaman yapılan beslenme hataları, metabolizmamızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ramazan ayının sıcak günlere gelmesiyle birlikte uzayan açlık ve susuzluk süresi ise kişileri beslenme hatalarına sürüklüyor.

Uzun saatler tutulan oruç sonrasında birden ve hızlı yenen iftar yemeği, başta mide ve bağırsak olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor: Sağlıklı beslenmenin her mevsim için iki altın kuralı var; dengeli ve yeterli yemek yemek.

Ramazan ayında ilk günler daha zorlu geçiyor. 3-4 gün halsizlik, bitkinlik gibi durumlar yaşanabiliyor. Halsizliği önlemek için kesinlikle sahura kalkılmalı. Tek öğünle oruç tutmak sağlık için son derece zararlı! İhtiyacınız olan besinleri almalısınız! Gün içindeki öğün Ramazan ayında ikiye düştüğü için de yemeniz gereken her şeyi bu iki öğüne paylaştırmalısınız. Sahuru kahvaltı gibi yapmanız daha sağlıklı. Protein ve karbonhidrat yönünden zengin bir kahvaltı tabii... Mönünüzde mutlaka yumurta olmalı. 2-3 dilim tam buğday ekmeği, az yağlı peynir çeşitleri, bol bol domates ve salatalık tüketmelisiniz. Domates ve salatalık su, mineral ve vitamin takviyesi sağlıyor. Yanında şeker ihtiyacınızı karşılamak için kuru veya taze meyveler olabilir. Bir bardak da süt içerek dengeli bir sahur mönüsü oluşturabilirsiniz ve gün içinde kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. İftarın altın kuralı ise ilk etapta çok hızlı yememek... Aksi takdirde mide rahatsızlığı yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla hafif salata veya kahvaltılık türü gıdalarla orucunuzu açıp, en az bir saat aradan sonra ana yemeğe geçmelisiniz. Etli bir sebze yemeği, yanında yoğurt ve yine bir dilim tam buğday ekmeği ideal bir iftar menüsü. Birkaç kaşık bulgur pilavı da olabilir. Meyve veya sütlü tatlıyı ise yine yemekten bir saat kadar sonra tüketmelisiniz.

Ramazan aylarının vazgeçilmez lezzeti elbette pide. Ancak unutulmamalı ki bir avuç içi kadar pide, iki dilim ekmek demek. Tam buğday, çavdar ekmeği türü karbonhidrat kaynaklarını tercih etmeniz çok daha sağlıklı!